Povratak

Sterilizirana mačka se tjera | Umirivanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Pročitala sam sve o tjeranju steriliziranih maca, koje žive u stanu, no ima li ikakve pomoći da se mačka primiri, osim da joj dovodim mačore na parenje i ima li to smisla? Alma

O: Niste mi nažalost naveli u kojoj dobi je Vaša mačka sterilizirana. Naime, ako je operacija izvedena nešto kasnije od preporučene dobi, moguće ja da se mačka ponaša onako kako je naučila, bez obzira na njen trenutni hormonalni status.

Kako ste naveli da ste o tjeranju steriliziranih mačaka dosta literature proučili, usmjerit ću se prvenstveno na savjet kako umiriti ljubimicu. Prvo što možete učiniti je zaokupiti njezinu pažnju, primjerice tako da joj nabavite poneku novu igračku, mazite je, posvećujete joj puno pažnje, dajete joj hranu koju najviše voli... To će joj pomoći da prebrodi ovu situaciju koja je za nju vrlo stresna. Ako to ne pomogne, preporučujem da pokušate s proizvodom Feliway, koji je dotupan u našim prodavaonicama. Radi se o aparatiću s posebnom tekućinom koji se uključi u struju, a potom proizvodi emisiju mačjih feromona. Oni vrlo povoljno utječu na smirivanje mačke i daju joj osjećaj zadovoljstva i ugode. Osim u ovom slučaju, Feliway je preporučljivo koristiti i u drugim slučajevima nepodobnog mačjeg ponašanja poput grebanja, uriniranja, nervoze i tome sličnog.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr